De Internationale Dag van de Sekswerker op 2 juni wordt in Den Haag gevierd met 'droplullen' en 'kutcakes'. Ook worden er spandoeken opgehangen in de Haagse prostitutiestraten.
De geschiedenis van deze dag gaat terug naar de jaren '70 toen de Franse politie veel druk uitoefende op sekswerkers. Die gingen steeds meer ondergronds werken, waardoor ze minder beschermd werden en het geweld tegen hen toenam. Na twee moorden op sekswerkers bezetten honderd sekswerkers in 1975 acht dagen lang een kerk in Lyon. Zij eisten goede werkcondities en een einde aan het stigma op sekswerk.
De bezetting werd een keerpunt in de internationale strijd van sekswerkers voor hun mensenrechten. De datum 2 juni werd uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Sekswerker. Sindsdien wordt er ieder jaar stilgestaan bij het geweld, onrecht en stigma waarmee sekswerkers nog altijd geconfronteerd worden. In Den Haag organiseert het kennis- en expertisecentrum SHOP verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor de Internationale dag van de sekswerker.
Tekst gaat door onder foto.
Spandoeken
Op 2 juni zal het informatie- en adviescentrum van SHOP feestelijk worden versierd. Ook worden dan ‘kutcakes’ en 'droplullen' uitgedeeld. In de Doubletstraat en Geleenstraat zullen op 2 juni spandoeken wapperen om sekswerkers te feliciteren met hun dag. De spandoeken heeft SHOP samen met exploitantenvereniging Stichting De Rode Paraplu laten maken. Ook zal er een animatiefilmpje verstuurd worden naar sekswerkers.